1

TORT RAW DE VANILIE

Posted on Posted in Povești dulci

3

          Ce mi-aş mai întinde gâtul prin vitrina asta, poate, poate se lipeşte vreo felie de tort de vanilie de mine. Mda. Păi hai să-l fac mai întâi ca să am după ce saliva şi apoi vi-l arăt şi vouă. Iar dacă chiar vreţi să încercaţi treceţi pe la Ca’n Rai să vă îndulcesc cu o porţie. Vă aştept !

 4

            Pentru mine vanilia este opusul ciocolatei. Probabil mi se trage de la culoare: vanilia e albă, ciocolata e maro. Dar vanilia, păstaia de vanilie în realitate e şi ea maro. Seminţele sunt şi ele maro, deci vanilia este maro. Deci ciocolata şi vanilia nu sunt diferite decât la gust. Concluzie: trăim într-o realitate deformată de către societate şi media. Dar individul din ziua de azi tinde să se refugieze tot în forme alimentare cu care a fost obişnuit. Păi am să fac şi eu vanilia tot albă, numai că a mea o să fie vanilie şi nu înlocuitor cu aromă de vanilie.

       1

       Aşa că am aruncat doi ochi pe sub tejghea şi mi-am pus mâinile pe păstăile de vanilie. Stăteau bine mersi într-un ungher, camuflate în umbra lemnului de brad. Le-am întins pe fundul de lemn şi le-am sacrificat. Sună cam dur. Știu. Dar numai aşa s-a învăluit toată prăvălia într-o aromă de vanilie. Aşa că am scos până la ultima sămânţă, le-am aruncat în blender alături de caju-ul vrăjit peste noapte și de untul de cacao topit deja după mireasma de vanilie. Le-am mai îndulcit cu câteva linguri bune de miere şi le-am acrit cu o lămâie şi asta a fost tot. Crema de vanilie este gata.

2

        Şi ca oricărei creme, mai bine sta întinsă pe un blat. Atunci migdalele s-au fărâmat, s-au uns bine cu câteva linguri de ulei de cacao, s-au îndulcit cu o cană de stafide aurite şi…

– Alina! Ce faci?

       Păi mă gândeam la finalul poveştii.

– Povestea e cu happy end, aşa că mai bine întinde-ne într-un inel şi spune-le nucilor de caju că le aşteptăm la o combinaţie.

5

      Păi da. Şi le-am masat migdalelor spatele într-un inel iar apoi le-am combinat cu crema de vanilie şi le-am dat la congelator pentru vreo oră.

    Apoi când a fost gata le-am mai lăsat oleacă să se odihnească în frigider şi rezultatul a fost unul cu happy end.

 

Trăiască vitamina C din lămâie, magneziul din nucile de caju şi vitamina E din migdale.

P.S.: Tortul acesta există și în varianta cu aromă de cardamom, lavandă și cam ce poftiți în general:) 

                      Cu drag,

                        Ca’n Rai

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *