1

TORT CU DOVLEAC

Posted on Posted in Povești dulci

 1

                Eram prin piaţă duminica aceasta şi printre tarabele pline cu legume şi verdeţuri întrezăresc un munte de bostani. Hm. Bostan sau dovleac? Cred că au aceeaşi semnificaţie, probabil depinde de zonă. Mă apropii de ei şi mă tot uit…mă uit, de jos în sus, de sus în jos, de la stânga la dreapta, de la dreapta la stânga şi mă opresc. Îl zărisem. Era un dovleac cu gât. L-a tăiat ţăranul pe din două şi m-am minunat: era mai portocaliu ca o portocală. Adjudecat! O punem de o plăcintă cu dovleac „raw style”.

2

            Şi uite aşa am ajuns acasă cu bostanul meu cu gât. Cam frig p’afară, aşa că l-am pregătit de copt: l-am spălat, l-am curăţat de sâmburi, l-am feliat şi în cuptor cu el. Da, ştiu! Merge şi varianta cu dovleac crud, dar am zis mai întâi să o încerc pe cea cu dovleac copt. O mică excepţie… mică… mică de tot.

5

            A stat ceva dovleacul în cuptor. Precis i-a plăcut la căldurică pentru că s-a bronzat grozav de tare. Era totul glazurat şi caramelizat, mai ceva ca un măr copt din ăla roşu, pe băţ, care se vindea la circ pe vremea când încă mai copilăream. L-am scos din cuptor şi l-am trântit pe un scaun să se răcorească. După ce aburii se evaporaseră de tot Rareş intră în bucătărie fermecat de miros și apucă o felie frumos caramelizată pe care o bagă cu tot cu coajă în gură. Spre surprinderea mea nu s-a strâmbat deloc. Pare-mi-se coaja nu l-a deranjat. Şi în timp ce el îşi molfăia fericit felia de dovleac, le-am curăţat de coajă pe restul şi le-am pus în blender. Crème de la crème şi alta nu. Puţin caju vrăjit, puţină miere, doar pentru o uşoară accentuare a dulceţii din dovleac, scorţişoară, nişte lăptic gros de cocos şi olecuţă de unt de cacao. Aceștia au fost jucătorii. S-au turnat frumos pe blatul din stafide, fulgișori de cocos şi nuci româneşti de la tanti Ancuţa din piaţă şi asta o fost.

13

            După mai multe ore în congelator, pentru că, vezi tu, dovleacul e mai încăpăţânat şi se încheagă mai greu, l-am scos şi l-am ornat. Nişte nuci şi mult sos de ciocolată. Sosul însă e o altă poveste. E mai special, căci e făcut din unt de migdale, miere şi carob… mult carob, aşa ca pentru copii ăştia mici care au nevoie de fier şi calciu să crească mari şi frumoşi. A ieşit cam mult, însă problema s-a rezolvat imediat. O felie de pâine şi i-am venit cu toţii de hac. Ce să mai! O Nutella raw mai bună ca asta nu mai există decât la Ca’n Rai.

3

One thought on “TORT CU DOVLEAC

  1. Foarte bun, desi la prima strigare nu l-as fi incercat, cand zici dovleac ma gandesc la bostan, si cand ma gandesc la bostan ma gandesc la placinta … la un dulce rustic, la mamaia, la tara, intelegeti voi …cand zic tort ma gandesc la un dulce rafinat … in combinatia asta de tort bostanul devine pretentios ca o domnisoara de oras, e un dulce usor, gustos, aromat si sanatos. E o surpriza foarte placuta!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *