34

TARTĂ CU MERE MĂLĂIEŢE

Posted on Posted in Povești dulci
 tort cu mere malaiete
               Uitându-mă pe fereastră din prăvălia mea, zăresc doar oameni care au nevoie de un zâmbet călduros. Vă îndemn cu drag să ne treceţi pragul. Sunt sigură că veţi zâmbi de cum veţi păşi înăuntru. La noi este soare, cer senin, fără ploi, doar cu puţină rouă dimineaţa pe firele de iarbă. La Ca’n Rai vei zâmbi garantat şi zâmbetul te va însoţi o zi întreagă, mai ales, dacă ai să guşti din Tarta noastră cu Mere Mălăieţe.

 

                Povestea este învăluită în aroma merelor coapte cu scorţişoară ale mamei, în amintirea serilor reci cu vin fiert cu mere şi portocală, în ideea că astăzi mă pot bucura de toţi nutrienţii unui fruct fără a-l altera în vreun fel… astăzi voi servi copilului din mine şi celui alături de mine o tartă sănătoasă, fără gluten, fără zahăr… doar… voi hrăni viaţa cu viaţă.

            Aşa că am zis, zilele de toamnă-iarnă sunt dedicate merelor şi strugurilor. Şi m-am pus pe târguit şi m-am ales cu câteva mere şugubeţe cărora le-am promis că în final vor arăta mai bine.

            Păi şi? Până la urmă cum e?

            Păi… cum să fie? E demenţială!

            Nu, nu, nu. Cum e? Cum e ea înăuntru… ce are?

New Image

            colajNumai bunătăţuri… Am aruncat câteva mâini de migdale, nuci tomnatice şi seminţe de floarea soarelui (numa’ bune pentru pielea mea), un praf de sare şi vreo 150gr. de curmale; da fără sâmburi. Le-am măcinat, amestecat şi masat câteva secunde în blenderul magic ca în final să obţin un blat. L-am întins bine în tavă şi am aşteptat ca umplutura să sarănăuntru. Dar se pare că n-a vrut. Aşa că a trebuit să iau merele alea mălăieţe, să le tai ca săşi ia zborul mai uşor prin blender, să le aromez cu puţină scorţişoară şi o ceaşcă de stafide aurite şi… gata.. s-au decis… să sarăn tavă. Da’ eu le-am zis că le lipseşte ceva, ceva de la mama de acasă. Siropul de portocale. Eeee! Şi ce sirop! O portocală portocalie o combini cu câteva curmale măslinii şi puţină apă. Amesteci umplutura cu poţiunea magică şi gata. E numai bună de pus în tartă.

            Şi atât?

10

            Păi… da. Ştii ce e fain la tarta asta? O poţi mânca pe loc, dacăţi plac mâncărurile crocante sau după o noapte, dacă eşti pe cele soft.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *