4

PUDRA DE ROȘCOVE

Posted on Posted in Info Zone

4

            Sunt sigură că majoritatea persoanelor care vor citi acest articol vor avea aceeaşi  reacție ca și mine la auzul cuvântului cacao. Vă vor năpădi amintirile cu lapte cu cacao, cu negrese, Nesquick şi prăjituri cu ciocolată. Eu cel puţin aşa reacţionez. Şi acum ţin minte bomboniera plină cu bombonele date prin cacao, pe care am spart-o sărind coarda în casă.

 

            Dar azi vreau să-mi fac alte amintiri, un pic mai sănătoase. Aşa că vă voi face cunoştinţă cu unul dintre cele mai importante personaje din lumea dulciurilor raw vegane: pudra de roşcove, pe scurt, carobul.

 carob2

            Carobul seamănă la aspect şi gust cu pudra de cacao. După părerea mea, e mai dulce decât pudra de cacao. Cacao am resimţit-o tot timpul ca fiind amară; până nu demult, fără zahăr nu avea nici o şansă în cănița mea de lapte.

   3

         Carobul este ideal pentru copii! Ciocolata şi masa de cacao, NU sunt! Renunţaţi la Barny, la Prăjituri de Casă, la Kinder şi etc. Nu mai credeţi în ce vinde televizorul. De ce nu se face reclamă la Sfecla Roşie, la Carob sau la Spanac? De ce nu auzi decât recomandări de genul “Consumaţi minim 2 litri de apă pe zi”, “Consumaţi sare în cantitate redusă”, de ce nu spun “Beţi cel puţin 200ml de suc de sfeclă zilnic”? Pentru că e democraţie şi Sfecla nu are buget de reclame.

Aşa că am să-i fac eu reclama gratuită pe scurt şi la obiect (însă carobului, nu sfeclei):

 cacao si carob

  1.   1.   Carob – Poate fi obţinută o pulbere cu un grad maxim de puritate, rezultată din măcinarea tecilor.

            Cacao – NU poate fi purificată 100%. Astfel că ea mai conţine în anumite limite peri,    elitre şi fecale de animale. Oricum e la modă. Dacă ţin bine minte apăruse acum câţiva      ani în România un soi de cafea obţinută din boabele de cafea digerate de către o pisică sălbatică. Dacă tot bem cafea din fecale, de ce ne-am da în lături de la ciocolată?

 carob5

  1.  Carobul- Sursă de proteină completă, bogat în fibre, fier, magneziu și natriu.

       Cacao – O sursă de proteine mai redusă comparativ cu carobul.

  1.  Carobul este un puternic antioxidant, nivel de antioxidare care nu scade prin prelucrare.

         Cacao – Are un nivel antioxidant ceva mai redus, nivel care-i scade în urma prelucrării prin  prăjire şi fermentare.

  1.   Carob – Nu este necesar adaosul de îndulcitori, având un gust discret dulceag şi plăcut. 

        Cacao – Necesita îndulcitori, deoarece are un gust nativ amar intens.

  1.   Carob – Reprezintă o SURSĂ IMPORTANTĂ de Calciu din două motive: are mult Calciu (348 mg%) şi puţin Fosfor (79 mg%), mult peste raportul minim necesar pentru absorbţia calciului în organism.

     Cacao – Este un ELIMINATOR MAJOR de Calciu din două motive: are puţin Calciu (51  mg%) şi enorm de mult Fosfor (685 mg%), mult sub raportul minim necesar pentru absorbţia calciului. Concluzia: așa mult lăudatul aport de calciu, datorită conținutului ridicat de lapte (praffffffffff) al dulciurilor promovate in comerț, este oricum echivalat cu zero datorită conținutului ridicat de masă de cacao al acestora. 

carob2

  1.   Carob – Este hipo-alergizant, putând fi consumat în siguranţă de către persoanele care au astm bronşic (chiar conţine o substanţă cu proprietăţi antiastmatice), boli alergice sau autoimune.

     Cacao – HIPER-alergizantă, fiind unul dintre inductorii redutabili de Histamină și conţine cantităţi semnificative de Nichel.

  1.  Carob – Nu are efect iritant şi excitant. Crește toleranţa gastrică şi pentru alte alimente, ajută digestia, se opune balonărilor şi diareei.

     Cacao – prezintă un important efect excitant, iritant mai ales datorită nivelului de  cafeină, teobromină şi teofilină.

cacao

  1.    Carob – Nu creează dependență.

      Cacao – Dă dependenţă prin gustul său” dres” cu îndulcitori, dar mai ales prin conţinutul de serotonină, dopamină, anadamidă, feniletilamină (AEP) şi prin stimularea producerii de către creier a substanţelor de tip endorfinic. Nu neapărat un lucru negativ, deoarece se știe că ciocolata induce o stare de bine, de pozitivism, de fericire… problema este de câte ori apelezi la acest stimul pentru a te simţi mai bine.

carob

 

                Cu drag,

                                       Ca’n Rai 

 

 

Sursă text

Surse foto

http://www.australiancarobs.com/product.php

http://leakyboob.blogspot.ro/2010/10/nestle-boycott-form-letter.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Ceratonia_siliqua

http://www.youngandraw.com/carob-is-a-magical-alternative-to-chocolate/

http://www.campco.org/webpages/cocoa.aspx

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *