cioco3

Povestea Ciocolatei Înzăpezite

Posted on Posted in Povești dulci

cioco5

            În Prăvălia Ca’n Rai intrase un nou ingredient: zahărul de palmier de cocos, sau cum îi spunem noi Le Coco. Mai întâi a aterizat în cafeaua mea şi apoi s-a pus pe socializat cu restul ingredientelor din Dulapul Magic. Era seară, era weekend, Rareş era la bunici… şi eu intrasem într-o stare de lenevie totală. Mi-am luat cafeaua şi m-am aşezat la masă, unde nu se întâmpla mai nimic. Doar cafeaua din cană se împuţina. În Dulapul Magic era hărmălaie. Noul sosit, zăhărelul Le Coco, făcea valuri.

Mierea: – Ştii ceva? Vrei să-mi spui tu mie că TU eşti perfect?

Le Coco: – Nu. Tot ce am afirmat este că sunt un îndulcitor, unul vegan, pe când tu eşti de origine animală.

Siropul de Arţar: – Aşa este, noi suntem vegani, şi nu, apico-vegani.

Mierea: – Mda. Şi copacul din natură, săracul, şi el este vegan, însă din an în Paște se mai retrage câte o vietate sub coroana lui şi îşi dă sufletul acolo. Mda, săracul copac, el nu este considerat vegan, ci necro-vegan, că de’ se hrănește şi cu mortăciuni. Da, tu, Palmier de Cocos, şi tu, Arţarule, voi doi sunteţi nişte vegani extremişti, nu-i aşa? Voi vă hrăniţi cu soare şi aer. Şi tot voi, cei plantaţi de om v-aţi întrebat cum aţi fost plantați? Într-un mod vegan sau carnivor? Adică, câmpul s-a arat cu tractorul sau cu plugul tras de boi? Aşa îmi place de voi fanaticii. Ia zi-mi Palmierule, în şampoane, paste de dinţi, cauciucuri (de mașină și bicicletă), chitare (care cântă pe fundalul melodie preferate), cu ce te combini? Cu grăsime animală, adică glicerină, keratină, colagen etc? Aaa. Şi cum să ţii 3 câini într-un apartament de 2-3 camere? Îţi spun tot eu. E ca şi cum ai ţine un copil într-un apartament şi l-ai lăsa afară doar cât îl scoți tu dimineaţa pentru un pipi, adică 10 min, şi când vii de la muncă poate măcar juma’ de oră. Mda. Eu cred că se cheamă privare de libertate şi încalcă atât dreptul oamenilor, cât şi dreptul animalelor, care conform dogmei vegane pe care o susţii, un animal trebuie să fie liber, dacă este un animal sănătos care se descurcă singur. Adică ar trebui să ai o curte de vreo câteva sute de metri pătrați. Şi parcă mai era ceva… a da! Ştii minunăţiile alea colorate care ţi le-ai pus pe tortul vegan postat pe Facebook? Îmi pare rău pentru tine, dar trebuie să te anunţ că ai consumat porc şi alţi gândăcei. Este aceeaşi poveste ca şi la ursuleţii din jeleu Haribo. They are not vegan, baby, they are f… g carnivore. Oricum reprezintă un rahat pentru corpul tău, pentru că din punct de vedere nutritiv sunt 0, iar din punct de vedere toxic, they rock!

Le Coco: – Ce?

Mierea: – Scuză-mă, cred că te-am confundat cu un alt fanatic vegan. Dar oricum, e ca şi cum ai fi biciclist şi într-o seară te duci şi tu în club cu maşina… Ce naiba, mă? Nu mai eşti biciclist, că de’ te-ai urcat la volan. De aia îmi plac mie raw-veganii, oamenii ăştia chiar au ochi să vadă şi urechi să audă, sunt calmi, senini, frumoşi şi împărtăşesc cu tine ce este bun. Nu am văzut un raw vegan urât fizic sau spiritual, ori unul de genul să te bombardeze cu mesaje şi comenturi „binevoitoare”. Până şi vegetarienii sunt nişte oameni liniştiţi şi lipsiţi de prejudecăţi, iar carnivorii doar te privesc cu milă şi neînţelegere, însă veganii extremişti, nu cei care chiar sunt vegani şi se ocupă cu salvarea animalelor, nu doar dau share, se împiedică de un termen de genul pesco-vegan, care chiar există, nu l-am copt eu peste noapte… şi ca să ne înţelegem, eu descriu un stil alimentar, nu un stil de viaţă, deşi mă îndoiesc că mulţi dintre veganii „binevoitori” chiar au un stil de viaţă vegan. Dacă există un alt termen pentru a defini o persoană care mănâncă legume, fructe, seminţe, leguminoase, nuci şi pește în proporție de 20%, l-aş fi folosit cu plăcere. Aşa că dacă aveţi vreo problemă cu termenul în sine vorbiţi cu cei de la Google să-l interzică şi nu mă mai bateţi la cap…. nici ateii, iehoviștii, penticostalii nu sunt recunoscuți de către creștini, dar totuși ei există și poate uneori au mai mult cap decât alții care se bat în piept cu denumiri așa că…nu vă limitați la dogme, încercați să vedeți dincolo de etichete/etichetări și cuvinte.

 

            M-am ridicat de pe scaun şi am deschis dulapul.

– Hei voi! Ar fi cazul să vă vedeţi fiecare de proprietăţile voastre. Pentru că eu vreau să consum alimente fericite, nu cu nasul pe sus. Că se pare că unii vegani asta au făcut şi au luat-o razna.

 

ACESTA A FOST UN PAMFLET ŞI TREBUIE TRATAT CA ATARE.

Acum să înceapă povestea, pentru că sincer, ingredientele, de orice natură ar fi ele, nu sunt alimento-rasiste.

 cioco7

… în dulapul magic era hărmălaie.

Mierea: – Cine eşti tu, creolule?

Le Coco: – Sunt un zahăr raw vegan şi sunt mândru de asta. Mama mea este nectarul florii de palmier. Sunt născut la temperaturi scăzute, uşor uscat până devin cristalin. Vitaminele B mă iubesc, vitamina C de asemenea şi mai conţin şi Zinc, Fier şi Potasiu, precum şi o mare parte din cei 16 aminoacizi. Şi să-ţi mai zic ceva interesant. Am termen de valabilitate nelimitat. Cât de tare! Cred că la fel de bine te comporţi şi tu, miere!

Siropul de Arţar: – Si la ce vei fi folosit Le Coco în bucătăria raw?

Le Coco: – În special în realizarea ciocolatei raw vegane, deoarece față de voi doi, care sunteţi îndulcitori lichizi, eu ca un îndulcitor solid, mă topesc în amestecul de carob şi unt de cacao, nedepunându- mă la fund.

Mierea: -S-ar putea să ai dreptate. Păi şi când ne vom bucura de o astfel de ciocolată?

 

            Am deschis Dulapul Magic şi le-am zis: – Chiar acum. Sunteţi gata?

cioco6

            În bol a sărit untul de cacao, pudra de roşcove şi zahărul de cocos. Yeahp! Doar trei ingrediente pentru a realiza o ciocolată bună, sănătoasă şi raw.

            Untul a rămas pe fundul bolului pentru a se bucura de căldura apei. S-a bucurat atât de tare încât s-a topit după ea. Restul ingredientelor s-au mixat bine de tot cu untul şi crema ciocolatie a fost gata. Însă ciocolata a venit după alte 10 minute de stat în zăpadă… sau în frigider.

 

Şi-am încălecat pe-o șa

Și-am mâncat toată ciocolata.

Happy snowing!

Termenii apico-vegan și necro-vegan nu există. Au fost inventați pentru a exprima o idee.

 cioco2

Ca’n Rai

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *