cheese2

Povestea brânzicii primăvăratice

Posted on Posted in Povești sărate

cheese3

            A fost odată ca niciodată Albă ca Zăpada. Şi era albă precum neaua proaspăt coborâtă din ceruri şi avea ochii tuciurii şi mari precum cărbunii obosiţi din plită şi buzele îi erau roşii precum macii în bătaia vântului de vară.

 cheese 8

            Afară era frig, aşa că Alba ca Zăpada se hotărî să intre în prăvălia de peste drum. Mireasma ceaiului de iasomie şi a castraveţilor proaspăt tăiaţi o îmbiară să se aşeze. Un puşti cu părul bălai şi cu un zâmbet de ştrengar îi dădu un măr roşu precum buzele-i şi apoi îi făcu cu ochiu’. Albă ca Zăpada mușcă pofticioasă din măr şi începu să cânte. Vocea ei răsuna în toată prăvălia. Ardeii iuţi înşiraţi pe o sfoară se unduiau la fiecare Do Major. Nucile se rostogoliră din sac şi începură să ţopăie.

          Puştiul bălai scoase scorţişoara din râşniță şi o suflă peste merele aurite din strachină. Fostul Pădurar îi fură vreo trei felii şi îşi continuă drumul spre bucătărie. Acolo, Scufiţa Roşie vrăjea trei pumni de migdale hidratate. La vederea pădurarului acestea se ruşinară de goliciunea lor, căci Scufiţa Roşie doar ce le dezbracă pentru o nouă gustare: brânzica de primăvară.

 1

            Puştiul bălai intră şi el în bucătărie şi şterpeli vreo 3 migdale mai arătoase. Le băgă pe toate în gură ca să fie sigur că nu pierde niciuna. Scufiţa îl certă, însă ca de obicei, acesta îi zâmbi şmechereşte şi o luă la fugă. Migdalele înfrigurate se bălăceau acum într-un jacuzzi cu apă cât să le acopere capetele răsfirate. Încinseră o horă neaoşă şi apoi îl chemară pe pădurar să le stoarcă bine, aşa cum doar un ardelean poate. Laptele stors se prefăcu în smântână peste noapte, iar crema de migdale se transformă într-o brânzica de cum doar în reclame vezi, însă prin magazine nu găseşti.

 raes4

            Brânzica primăvăratecă se asortă cu nişte ridichi, nişte mărar şi alte bunătăţi de prin piaţă, prospăt aduse de către Alba ca Zăpada. Încinseră cu toții o sedință foto, iar la final puștiul cu părul bălai se cățără pe scaun și strigă: „Papiiiiiiiiiiiiiiiiiii!”

rarwes 1

rares3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *