CRÈME AU CHOCOLAT

Posted on Posted in Povești dulci
                 
                creme au chocolat V-a permis vreodată conştiinţa să mâncaţi ciocolată la cină? Ştiu că nu, doar nu vrei să-l superi pe Moş Ene, pe dentist sau mai rău pe cardiolog. V-aţi gândit vreodată să-i oferiţi copilului dumneavoastră ciocolată la cină? Alina!!!! Ești nebună! Dar asta este deja blasfemie! Ei, dragii mei likeri şi cititori, eu mi-am permis mie şi copilului meu, încă de la vârsta de 1 an de zile ,să mănânc  și să îi dau ciocolată în loc de cină.

post creme au choco 

                Să vă spun şi de ce, ca să mă înţelegeţi înainte de a mă judeca. Crema mea de ciocolată este nutritivă şi sănătoasă şi deseori nu o servesc drept desert ci drept cină în sine, deoarece conţine cel mai nutritiv fruct din lume. Ştiţi chestia aia verde şi tare, ce arată ca (tata mi-a sugerat asemănarea) o prună imensă, decolorată şi deformată? Pe lângă care tot treci şi te uiţi la ea şi te întrebi ce naiba este? Am să vă spun eu… este fructul minune. Este untul naturii. Este alimentul ideal în forma brută pentru copii, deoarece este un fruct complet şi fără rival. Până şi cei de la Cartea Recordurilor l-au declarat cel mai nutritiv fruct din lume.

            De ce?

            Păi vă ofer varianta scurtă a răspunsului:

v  Conţine grăsimi mono-saturate, adică grăsimi bune organismului, necesare mai ales celor mici pentru dezvoltarea sănătoasă a creierului şi a sistemului nervos central. Pentru cei mari e bine de știut că datorită acidului oleic din avocado se reduce colesterolul din organism.

v  Conţine potasiu cu 60% mai mult decât banana, necesar în reglarea presiunii sângelui, ajutând la prevenirea bolilor cardiace sau a hipertensiunii arteriale. Aşa că domnul doctor cardiolog îi va da Like fructului de avocado pe Facebook pentru că inima ta îl iubeşte.

v  Conţine luteină, un antioxidant natural responsabil pentru o piele frumoasă şi doi ochi limpezi şi calzi.

v  Mai conţine acid folic, fibre, vit. E, fier, cupru, vit. K şi vitaminele B.

            Ce ar mai trebui menţionat este faptul că avocado ajută corpul să absoarbă eficient nutrienţii din alte fructe şi legume cu care este combinat. Şi pe viitor o să îi dedic câteva reţete numai lui, în varianta raw (crudă) pentru că nu se merită să-l distrugem la foc.

 

            Şi m-am gândit la un concurs. Dau un tort la alegere (varianta 1.3kg) persoanei care mănâncă mai mulţi avocado decât mine timp de o lună, începând de astăzi. Şi ca să fiu sigură că ai mâncat, trebuie să-mi prezinți sâmburii de avocado. Eu deja mi-am cumpărat trei avocado, aştept să se coacă, tu cu câţi dai startul?

 

            Păi acum că tot v-am ţinut teoria fructului de avocado să vă spun şi cum se face crema de ciocolată.

         1   Şi pentru că toate ciocolatele conţin lapte povestea de azi a început de cu seară, înainte de culcare. După ce m-am spălat pe dinţi am pus un pumn de migdale la înmuiat. Când m-am trezit le-am clătit de câteva ori şi le-am aruncat în blender ude aşa cum erau, după o noapte de bălăceală. Am adăugat puţină miere şi vreo două căni de apă şi apoi s-au aruncat în horă toate până n-au mai ştiut de ele, care pe unde mai era. Am strecurat laptele rezultat, iar pulpa rămasă de la migdale, am păstrat-o pentru biscuiţi, pe care Rareș îi devorează pe toți deodată.

           2          Laptelui am zis să-i dau puţin gust şi am adăugat un pumn de curmale, de s-a făcut frumos precum un cappucino, cu spumă cu tot, un deliciu ce să mai… . Siropul de arţar de pe raft se uita aşa lung la cappucino ăla raw vegan şi a zis că parcă îi mai lipseşte ceva şi fiindcă se avea bine cu lingura a rugat-o să prelingă două linguri de la el din sticluţă în lapte. Zis şi făcut. Însă parcă tot nu aducea cu ceea ce trebuia să aducă. Ce să facă? Ce să facă? Pudra de roşcove deja era gata să rupă uşa de la dulap. Avea şi ea contract de colaborare cu lingura şi a rugat-o să arunce şi vreo trei linguri de roşcove în lapte, poate, poate se mai schimbă ceva. Dar nu s-a întâmplat nimic, decât o ușoară nuanțare. Vanilia trecu ţanţoşă prin zonă şi le spuse că fără ea nu au nici o şansă să facă ciocolată. Aşa că se aruncă şi ea în horă fără a mai aştepta vreun răspuns. Dar nici aşa treaba nu fu rezolvată. Ce să fie? Ce să fie? Care era ingredientul magic fără de care nici una dintre ele nu avea vreun rost. Parcă auziseră ele de un fruct miraculos, făra păr, cu un sâmbure uriaş, tare ca piatra… Şi atunci intră pe ușă rostogolindu-se o prună uriașă și usor palidă. Migdala se întrebă: El să fie oare ? Parcă îl  cunosc de undeva. Era și el prin supermarket la raftul cu fructe exotice. Avocado-ule, tu ești? Avocado-ul se ridică și confirmă din cap. Eu sunt. Iar nu m-a luat nimeni acasă. Toți trec, se uită, dau din umeri și merg mai departe. Nici măcar seara, când sunt reduceri în supermarket, și-mi scade cotația, nici atunci nu mă bagă nimeni în seamă. Alte fructe măcar mai primesc o mângâiere, însă eu nu. Nu mă cunoaște nimeni…. Vanilia plictisită deja de pledoaria lui îi spuse că ar face bine să li se alăture căci vor să o pună de-o ciocolată și el e cel pe care-l așteptau. Încurajat avocado se conformă, se dezbracă de piele, își dădu sâmbrele jos şi se blendui şi el. Ce-a urmat, vezi doar în reclame, crema aceea de ciocolată care e atât de moale că-ţi rămâne şi pe buze… asta e CRÈME AU CHOCOLAT, ce-o poţi mânca la orice oră din zi şi noapte, ca mic dejun, ca prânz, ca cina sau ca desert, ca gustare… e divin, e Ca’n Rai.

3

5

4

4 thoughts on “CRÈME AU CHOCOLAT

  1. A fost primul dulce raw vegan incercat … si m-am indragostit :), sunt o gurmanda, mananc orice … si totusi o crema de ciocolata fara lapte, oua, unt m-a cucerit. Am fost sceptica, recunosc, m-a atras ideea de a-i oferi puiului meu de un anisor si cateva luni acum si mai tarziu un dulce sanatos dar el nu are inca gustul format catre dulce si m-am delectat mai mult eu cu minunata compozitie … apoi am incercat cu ochii inchisi urmatoarele dulciuri pregatite de Pravalia Ca’n Rai . Nu stiu ce imi place mai mult, ideea de dulce sanatos sau imbinarea de texturi si arome … dar imi place place place.

  2. Buna ziua,
    Imi spuneti va rog cum faceti biscuitii cu migdale?

    Azi o sa incerc pt prima data sa fac laptele de migdale si ulterior acest fabulos tort, la care salivez de cand l-am citit prima data.

  3. Pai dupa ce faceti laptele de migdale si il strecurati, puneti pulpa de migdale ramasa intr-un castronel si o amestecati cu ce doriti d-voastra. Spre exemplu puteti macina vreo 2 lingurite de susan crud, cu inca 2 de in, niste curmale sau stafide, niste psyllium, fulgi de ovaz, puteti combina cam cu ce aveti d-voastra prin casa. Ii faceti in functie de gustul dorit, sarat sau dulce; puteti sa-i si condimentati cu sare, piper, patrunjel, coriandru, ce va place d-voastra (numai ca in varianta sarata nu mai puneti fructe uscate). Apoi blenduiti tot mixul si formati niste biscuiti cat mai plati, ii puneti in deshidrator (daca nu aveti, in cuptor, insa sa lasati usa de la cuptor deschisa, deoarece nu necesita o temperatura foarte ridicata pentru a fi uscati, si astfel nu isi pierd nici din calitatile nutritive) sau ca tot e sezonul rece, pe o folie direct pe calorifer, ii lasati o noapte intreaga. O sa postez in curand si cateva retete cu biscuiti si asa zisele painici raw. Chiar sunt gustosi si satiosi si pot inlocui cu success o felie de paine sau micul dejun.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *