caterpillar_in_yo_salad_by_t0xiccandy-d5x4pcq

CE ZICI DE-O SALATĂ?

Posted on Posted in Info Zone

           

salata-verde-beneficii-pentru-sanatate

             Mi s-a părut ciudat să văd atâtea salate zilnic în piaţă, toate frumoase, toate perfecte, toate verzi şi nenatural de aspectuoase, de mi-am zis că sigur sunt cosmetizate. Cu ce?

            De ce preferăm roşiile acelea perfecte, însă fără gust, care nici măcar nu au capacitatea să lase zeamă în salate. Eu am crescut cu roşii de ţară şi ţin minte că vara iubeam sucul de roşii, roşiile cu brânză sărată şi mai ales salatele acelea zemoase, în care la final găseam pe fundul vasului atât de multă zeamă de roşii cu ulei încât era o plăcere să înmoi toată felia de pâine şi să o mănânc aşa. Acum? Am luat la ţepe, că mă doare capul. Preferăm să arate bine şi să nu aibe gust. Eu zic să vopsim nişte pietre, că, cam tot pe acolo ajungem.

 lettuce_skull__e_coli__O145_1_story1-300x225

            Şi să trecem la salate. Cele din sezonul rece majoritatea sunt crescute în sere. Diferenţe: cele din sere sunt mari şi frumoase, cele din afară serei sunt mici şi bătute de vânt. Cele din sere nu au gust, cele ce intră în contact direct cu lumina soarelui sunt mult mai gustoase.

 

Aspect – Fără gust

Creştere rapidă – Informaţii nutriţionale alterate

Producţie mare – Vulnerabilitate la boli, implicit, creşte numărul de pesticide folosite.

(Sursă: documentarul TOXIC)

 salata-verde-02

            Şi aceste aspecte sunt valabile pentru majoritatea legumelor produse în România de către micii şi marii producători. Cantitatea de pesticide utilizată pe durata creşterii legumei respective depăşeşte cu mult normele admise. Şi toate aceste pesticide sunt consumate de către noi odată cu alimentul respectiv. Producătorii doresc o recoltă cât mai bogată şi cât mai neavariată, aşa că, cantitatea pesticidelor creşte, cu mult peste limitele admise… Şi destăinuirile continuă şi se dezvăluie în documentarul românesc TOXIC. Eu m-am limitat aici să prezint pe scurt povestea salatei.

 IMG_0999

            Cea mai bună metodă de a verifica calitatea unei salate este să îi verificaţi frunzele. Sunt ele mâncate de viermişori sau sunt complet intacte? Aţi găsit un melcişor printre ele sau e curată ca lacrima? Ştiu că în documentar se specifică cum că ar fi mai bine să se cumpere produsele din supermarket deoarece măcar acolo acestea sunt testate pentru anumite substanţe sau sunt verificate limitele de nitraţi, pe când în piaţă nu ştii ce bagi în gură. Însă eu zic să vă bazaţi pe natură. Deşi pare scârbos să vezi melcul ăla chelios, fără casă în spate, prin salata ta, măcar ai siguranţa că dacă el o mănâncă atunci e comestibilă, e poison free. Şi bazaţi-vă pe aceste insecte şi animale care ne înconjoară. Dacă nici pisica nu mănâncă peştele cumpărat de către tine, ar fi cazul să-l arunci. Dacă nici viermele nu a vizitat mărul acela perfect, ar fi cazul să te uiţi la cele mai bătute de soartă, măcar ele sunt ADEVĂRATE.

 Leaf-cutter-ants-Atta-cep-003

            Aaa… era cât pe ce să uit…când mergeți în piață uitați-vă după piețarii care vând 4-6 salate și nu după cei ce vând cu lada… cu siguranță acelea au crescut pe forțe proprii și nu sunt dopate 🙂

            Mi-e dor de broccoli din Egipt. Tot timpul avea vreo 3-4 locuitori pe el. Si toate omiduțele erau verzi si bine camuflate; insă cel din Piata Mare nu are pe nimeni…e singur, singurel.

caterpillar_in_yo_salad_by_t0xiccandy-d5x4pcq

Surse: 

http://www.youtube.com/watch?v=koo5OjUWHxY

Surse poze:

http://legume-matca-galati-romania.ro/salata-verde-de-solar-sau-camp/
http://barfblog.com/tags/salad/
http://wintergreensatunh.blogspot.ro/
http://bloominthyme.com/tag/caterpillars/
https://www.google.ro/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&docid=FciIqF99KWXqeM&tbnid=abJ0o2aOXOwmcM:&ved=0CAQQjB0&url=http%3A%2F%2Fandroidkitten.deviantart.com%2Fart%2FCaterpillar-in-yo-salad-357977690&ei=EVaLUrLFIsfbtAb3p4HACg&bvm=bv.56643336,d.Yms&psig=AFQjCNGGJQkjw9UmnkpLuNTwe8-grxLfvQ&ust=1384949609862447
http://www.theguardian.com/environment/2013/may/13/breed-insects-improve-human-food-security-un

2 thoughts on “CE ZICI DE-O SALATĂ?

  1. sunt de acord in mare parte, dar cred ca pe unele legume nu sunt viermi etc pt ca sunt crescute in sera si acolo nu sunt viermi 🙂 nu pentru ca sunt loaded with toxicity …

    1. Cu siguranta ca in sera nu sunt atat de expuse legumele la vicisitudinile naturii, insa interesul producatorilor de a avea o productie cat mai mare ii determina sa urmeze tratamente preventive, iar in cazul in care apar daunatori tind sa exagereze, ori din inconstienta, ori din lipsa de informare, ori pentru ca nu se fac controale, ori pur si simplu pt. ca nu le pasa. Tipul din documentar, care si el este producator de legume, chiar parea foarte sincer si vb. verde in fata. Urmariti-l…mi s-a parut foarte tare domnul respectiv si stia ce vorbeste.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *