spanac

Ce fac raw-veganii iarna?

Posted on Posted in Info Zone

mar

          Eu, acum, fac parte din categoria veganilor mai puţin fericiţi, şi anume, cei ce trăiesc în ţările cu sezon rece în adevăratul sens al cuvântului. Ce facem noi iarna? Adică ce mâncăm? În zilele în care nu consum peşte (eu sunt pesco-vegană, însă de când m-am mutat de sub aripa mamei, nu am mai poftit la pește şi foarte multă mâncare gătită), adică mănânc 80-90% raw, stomacul mi se goleşte foarte repede. Percep asta ca pe un lucru extrem de pozitiv, deoarece înseamnă că enzimelor mele din stomac le place atât de mult combustibilul raw încât îl devorează cât ai zice peşte… şi peste 1-2 ore mă ia o foame de lup, nu doar mă încearcă… iar iarna e atât de greu să diversific. De banane mi s-a luat, portocalele şi mandarinele încă le iubesc, deşi fac exces, şi nevoia asta de ceva consistent mă duce cu gândul la orez, la pâine, la piure… plăcinte… şi când merg în piaţă şi văd ceapa aia verde, ridichile şi salatele şi trec pe lângă ele pentru că ştiu că-s venite pe vremea asta într-un mod nenatural şi nesănătos (după felul în care arată, adică sunt perfecte) … şi mă îndrept spre morcovii şi ţelina din balcon… care nu mă mai consolează. De roşii şi castraveţi nu are rost să mai menţionez… i-am gustat… they suck! Aşa că ce fac raw-veganii iarna? Hibernează?

 

            Urăsc iarna fără zăpadă. E tristă. Şi înnourată. Şi tot ce îmi doresc e o rază de soare şi un mango. Ce găsiţi în supermarketuri sunt fake-uri maxime. Nici dacă îl lăsaţi o lună să se coacă, tot nu va fi the real thing… mă refer la mango. E tare ca o piatră… ăla nu e mango, nici copt nu e mango. Încă nu înţeleg cum merge comerţul cu legume şi animale în România, pentru că fructele exotice tot din Brazilia şi Asia vin, în loc să vină de peste drum, din Africa. Aşa e şi cu puii brazilieni.. ce naiba caută ei aici, nu ştiu. Probabil e prea cald la ei şi migrează către ţările reci.

 

            Şi acum să rezonam un pic… raw food iarna cu legume şi fructe de sezon. Vă rog, vă iubesc pe toţi care postaţi reţete cu mâncare raw, însă nu va mai otrăviţi cu toate acele alimente off season pentru România, decât dacă sunt din sera bunicii, cea personală sau a ţăranului cu care ai contract prin ASAT.

            Eu am încercat şi am concluzionat că deşi, în mod tradiţional, ar trebui să fii într-un fel de hibernare, şi să consumi mai puţin calorii, pentru că practic corpul tău ar trebui să intre într-un stand by, în era noastră, era informaţională, cei din zonele urbane muncesc în continuare, aşa că tot trebuie să petreacă 8 ore la muncă şi să parcurgă un drum dus-întors acasă şi etc… deci… dieta noastră ar trebui să se menţină la aceleaşi standarde, poate chiar să consumam mai multe calorii pentru că acum mai trebuie să îndurăm şi frigul de afară… sincer aştept şi alte păreri mai pozitive decât ale mele… însă din partea celor care trăiesc iarna europeană… şi nu iarna australiană sau braziliană. Şi ca să şi concluzionez… nu pot face iarna într-o formă 90-100% crudivoră. O dau pe orez, grâu fiert, linte, mei, quinoa, un piure, o mâncărică de cartofi, chiar măresc cantitatea de nuci, că se digera mai greu şi mai merg de un snack când mi se goleşte stomacul prea repede şi sunt prea busy.

 

            Şi iată şi lista cu legume şi fructe de sezon… sper să mă mai luminaţi cu altele.

Bostan

Ţelină

Morcov

Cartof dulce (din Kaufland că-s din Egipt şi sunt autentici, nu din Lidl că-s tocmai din Sua şi sunt cât casa)

Pătrunjel

Mărar

Cocos

Curmale

Germeni de orice fel

Usturoi

Ceapă

Ardei iute

Nuci

Ghimbir

Sfeclă roşie

Avocado

Praz

Banane

Portocale 

Mere

fruit sstas

            Voi ce faceţi iarna? Eu am dat iama în conservele de legume ale mamei. Da… sunt conservate, dar decât prospăturile cu substanţe nocive din magazine, mai bine mă vitaminizez la juma’ de normă.

            Chiar vreau să aflu ce faceți voi iarna, că eu calc în străchini.

Ca’n Rai is looking for answers….

 

Notă for all my virtual haters:

A valid subgroup of Veganism coined by Olivia Mora in 2001 to describe those who abstain from all animal products (eggs, cheese, casein, whey, honey, etc.) but do eat fish for its healthful benefits. A Vegan driven solely by the desire for optimal health – not animal rights, which is a completely secondary reason.Vastly different from a pescetarian or a Vegetarian in that they share the exact same strict rules as Vegans to exclude all forms or derivatives of dairy and eggs from their diet and exclude all possible forms of cross contamination.
Pesco Vegans save animal lives too, they just don’t claim to be perfect. Pesco Vegans are more committed to their diet due to their desire of self preservation, not idealistic altruism. Pesco Vegans do anti-fur protests too. Pesco Vegans don’t judge.

Mă simt foarte bine aşa cum sunt, aşa că îi rog pe toţi haterii virtuali, care mi-au umplut inboxul, să facă ceva mai bun cu timpul lor. Sunteţi doar nişte fanatici, la fel de duşi cu pluta ca şi fanaticii religioşi sau politici, şi tare aş fi curioasă ce aţi face în cazul în care v-ar ataca un urs, un câine turbat, un leu, o pumă etc. Aţi muri cu zâmbetul pe buze, nu-i aşa? Îmi pare rău că ceea ce consumaţi nu vă transmite deloc din energia pozitivă a naturii. Peace!

New Retro Image

 

10 thoughts on “Ce fac raw-veganii iarna?

    1. Ligia de unde pot cumpara seminte de kale? Am observat ca ai mentionat ca se gasesc si pe raw vegan mall, insa nu le-am gasit. Mersi

  1. Legumele, fructele si toate verdeturile le poti curata cu un ozonator care descompune pesticidele, hormonii de crestere si alte lucruri nocive.Char si carnea de peste se poate curata cu un ozonator. Parerea mea e ca duci la extrem lucrurile , spre tragic ! Nimic nu iti va face rau atata vreme cat vei gandi corespunzator si anume pozitiv. Atata vreme cat gandesti ca o anumita mancare iti va face rau probabil 99% asa se va si intampla, indiferent ca e raw sau nu !

    1. Ai dreptate. Daca duci lucrurile spre extrem este posibil sa iti pierzi echilibrul. Insa dupa aproape 2 ani de Egipt unde, din punct de vedere alimentar, e vara tot anul, ma resimt. In plus gaseam omide sau legumele/fructele achizitionate erau incercate de diverse insecte. Fapt ce ma linistea…aici mi-e greu uneori pentru ca ma simt legata de maini si de picioare. Si nu ca mi-ar pasa de mine intr-o asemenea masura, insa ce baga Rares in gura chiar este important… si mi-e greu.

      1. Am locuit si eu in Asia ceva vreme cu fructe tropicale din belsug si pot spune ca mult mai usor mi-a fost o iarna intreaga in Romania decat acolo in Asia. Ne-am nascut in Romania si tara asta ne ofera totul absolut perfect creat pt tipurile noastre de organisme

        1. Romania iti ofera totul atunci cand adopti o dieta traditionala, insa daca incerci sa fii 100% raw, mai ales la inceput, este usor sa te pierzi pe drum. Mi-am comandat cartile doamnei Elena Nita, care chiar s-a adaptat la ceea ce oferea Romania, fara atatea alimente venite din exterior.
          Oricum, alimentatia tine si de zona. Eskimosii nu pot fi vegani, datorita zonei in care locuiesc, pe cand un asiatic nu trebuie sa-si bata prea mult capul cu ce sa manace, daca el se bucura de fructe si legume din plin tot timpul anului.

  2. Am constat, din propia mea experienta, ca am o senzatie de foame extrema daca nu consum plante verzi – gen salata verde, spanac, si orice alt tip de verdeata. Cand introduc in alimentatie verdeturile, foamea dispare ca prin minune 🙂 . So keep it green every day ! :d

    1. Eu consum green smoothie-uri zilnic. Ce vreau sa te intreb este cam cata cantitatea de verdeata consumi? Pentru ca intr-un smoothie bag vreo 50gr de greens.

  3. Ca gramaj nu imi pot da seama, dar de exemplu cam o legatura de spanac sau o salata verde medie ca marime. Aceste verdeturi eu prefer sa le mestec decat sa le bag la blender. In general la fel fac si cu legumele, pt ca saliva are rolul de a predigera alimentele. In prealabil le tai sau le dau prin razatoare.

  4. Eu am observat ca mancarea raw si vegana chiar este satioasa, nu stiu cum de ti se face foame atat de repede 🙂 cele mai satioase sunt alimentele cu proteine (fasole, naut, linte); in plus, tin bine de foame si alimentele pe baza de seminte (gen pate de floarea soarelui, pate de spanac cu nuci).
    Eu dimineata beau un smoothie cu verdeata, o banana, o lingurita de seminte de in macinate si 10-12 migdale si-mi tine de foame pana la pranz (banana si migdalele asigura satietatea).
    La pranz mananc ceva mai consistent – fie crud, fie gatit – de regula e cu proteine sau seminte, apoi seara mananc ceva usor – o supa, o salata sau chiar un suc.
    In ceea ce priveste rosiile, eu le iubesc mult si m-am incapatanat sa caut pana le-am gasit pe cele cu gust, chiar si in miez de iarna. Sunt din Spania si sunt lungute, gen gogonele. Sunt rosii, nu portocalii-stravezii, ca majoritatea, si chiar au gust bun (nu ca rosiile romanesti de vara, dar sunt gustoase).
    Ce mai consum eu si n-am vazut pe lista ta… hmmm broccoli (imi place crud, fie in smoothie, fie facut pateu, in combinatie cu un avocado, cateva masline verzi fara samburi si un pic de usturoi). In plus, cu nautul, fasolea, lintea si mazarea uscata se pot face mancaruri bune si satioase. Ah, si e piata plina de spanac iarna! E bun in smoothieuri, in salate, in pateuri cu nuci, seminte…
    Numai bine!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *