Turmeric

Ce culoare are sănătatea ta în iarna aceasta?

Posted on Posted in Info Zone

Îţi propun un pic de galben… de… jaune à la turmeric

 turmeric-spice-with-amazing-health-benefits

          Ca’n Rai a intrat în concediu până în ianuarie, după cum bine ştiţi. Vin sărbătorile şi nouă ne place să ne relaxăm ca pisicile pe sobă. Aşa că o să colindăm prin munţi şi văi ninse … ne găsiţi pe drum.

          Iarna aceasta… indiferent când va ninge şi la fereastra mea… mă voi alinta numai cu ceaiuri de ghimbir şi lămâie, de turmeric şi miere, de portocale şi mere şi cu lapte de aur. Anul acesta va fi mai bun la gust pentru că anul trecut m-am tratat cu shooturi de suc de ceapă. Pot să zic că în maxim 5 ore eram ca nouă, însă vă spun sincer că sucul de ceapă, shootul acela de 30ml, luat dimineaţa şi seară a fost o experienţă oribilă. Are un gust… indescriptibil.

          Însă anul acesta va fi auriu. Trec la turmeric.

 Turmeric

 

TURMERICUL

          Fără prezentări prea ştiinţifice şi denumiri prea elaborate, turmericul este pentru mine cel mai sexy condiment. Nu foarte mediatizat în România, însă extrem de studiat în ultima perioadă de către medicina europeană şi americană, ajung la concluzia că turmericul ar trebui să se găsească prin toate oalele noastre cu mâncare.

          Cred că asta trebuia să caute Indiana Jones în goana lui după aur: ingredientul de aur – turmericul.

          Turmericul este o plantă originară din India folosită în obţinerea condimentului cu acelaşi nume. Face parte din aceaşi familie precum ghimbirul şi este principalul ingredient în prepararea curry-ului. Turmericul a atras atenţia doctorilor datorită substanţei active pe care o conține, și anume, curcumina, prezentă în rădăcina de turmeric. Curcumina are un efect antioxidant şi antiinflamator.

          Turmericul poate preveni şi trata:

  1. Artrita
  2. Alzheimerul
  3.  Cancerul

          Este deseori asociat cu Şofranul, datorită culorii gălbui, însă spre deosebire de Şofran este mai ieftin şi are mult mai multe proprietăţi de vindecare, datorită componentului activ curcumina.

          Curcumina este atât de puternică în combaterea celulelor cancerigene, încât reuşeşte să le « dezactiveze » răspândirea în corp. Dacă turmericul este consumat în timpul tratamentului de chimo terapie, acesta devine o barieră între corp și medicamente, reducând efectele chimoterapiei.

          Curcumina îndepărtează durerea la fel de bine ca orice alt medicament prescris, așă că eu zic să îi dai o șansă.

 Health-Benefits-of-Turmeric

BENEFICII

  • Ajută digestia în general, însă este indispensabil în special pentru digestia proteinelor (din leguminoase, ouă, lactate etc)
  • Susţine metabolismul grăsimilor şi controlul greutăţii
  • Reduce balonarea/formarea excesivă de gaze
  • Menţine sănătatea florei intestinale
  • Ajută la vindecarea colitei ulcerative şi a sindromul colonului iritabil
  • Este un antiseptic natural       
  • Detoxifica ficatul
  • Corectează eliminarea excesivă de minerale prin urină (în cazul diabetului)
  • Purifică sângele de toxine
  • Susţine vindecarea ulceraţiilor
  • Ajută la vindecarea hemoroizilor
  • Purifică sistemul respirator şi de aceea se recomanda în cazuri de tuse, faringita, astm bronşic cronic
  • Vindecă şi purifică ochii (inflamaţii, ochi înroşiţi, conjunctivită, ulcior)
  • Este un antiinflamator natural (artrita şi artrita reumatoida)
  • Folositor în cazuri de luxaţii şi contuzii
  • Curăţă pielea de bacterii dăunătoare şi simultan creează un mediu prielnic pentru bacterii bune
  • Înfrumuseţează pielea, o face mai suplă, fină
  • Ajută în cazuri de psoriazis şi alte probleme inflamatorii ale pielii
  • Vindecă tăieturi, arsuri şi răni ale pielii
  • Ajută la refacerea pielii în cazuri de cicatrici sau leziuni
  • Ajută în cazuri de cancere (de piele, sân, prostata, pancreas, etc)
  • Ajută în cazurile de anemie
  • Reduce riscul de leucemie
  • Ajută în cazuri de Alzheimer
  • Opreşte evoluţia bolii în cazuri de scleroza multiplă
  • Reduce efectele nefaste ale chemoterapiei
  • Opreşte creşterea tumorilor
  • Este tonic
  • Purifică întregul corp (deschide canalele şi extrage impurităţile din ele)
  • Reduce stresul şi anxietatea

 

4243900405_f964b659d8_z

 

CUM SE CONSUMĂ TURMERICUL ?

          Eu vă propun să nu vă bateţi capul cu doze şi să încercaţi să-l introduceţi în alimentaţia voastră cât mai des posibil, însă nu exageraţi. De obicei se adaugă o linguriţă de turmeric în sosuri sau diverse mâncăruri şi nu mai mult deoarece poate schimba aroma într-una puţin amăruie. Îl puteţi adăuga în iaurt, în lapte, în ceai, supe sau dressinguri.

          Favoritul meu este The Golden Milk:

Lapte vegetal ( de cocos, de migdale, de susan etc.)

1 linguriţă de turmeric

½ linguriţă de piper negru

Miere după gust

Şi pentru împătimiţii sărbătorilor puteţi arunca un baton de scorţişoară.

 

          Turmericul se consumă în general în combinaţie cu piperul negru, deoarece acesta ajută la o mai bună absorbţie a curcumei datorită conţinutului ridicat de piperină din piperul negru.

 

Sharing is caring …. so let’s paint our winter in gold.

 

 Surse:

http://www.youtube.com/watch?v=4KVA7fwlFZY

http://epicureandigest.com/dosage-and-method-turmeric/

http://www.youtube.com/watch?v=98cqItwzRsY

http://en.wikipedia.org/wiki/Turmeric

http://bucatarieindiana.wordpress.com/2013/09/13/turmericul-turbo-remediul-ayurvedic-si-preferatul-studiilor-stiintifice/

Surse foto:

http://www.healthyfoodhouse.com/turmeric-spice-with-amazing-health-benefits/

http://www.flickr.com/photos/31742467@N04/4243900405/

http://kunyit.my/curcumin-supplement-health-benefits

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *